12.7.08

Hvornår tager efterskolerne et etisk ansvar

Efterskolerne får et stort tilskud pr. elev. Langt større end 10. klassescentrene eller 8 og 9 klasse i folkeskolen får pr. elev. Alligevel tager de ikke deres sociale ansvar alvorlig og retsikkerheden for eleverne kan være på et lille sted.

Normal plejer det at være sådan på Secret Prisons for Teens at vi skal til USA for at finde de virkelige slemme sager, men når det kommer sig til afhøringer, hvor at eleverne ikke har den samme grad af retssikkerhed som ude i samfundet, hvor at eleven skal forsynes med bisidder i form af værge eller repræsentant fra kommune, så er Danmark faktisk at regne som det slemme sted.

I USA har man netop afsagt en dom, som sikrer at eleverne får en smule beskyttelse:

Federal Court Rules Strip Search Of 13-Year-Old Student For Ibuprofen Unconstitutional (Pressemeddelse fra American Civil Liberties Union)

Historien handler om den daværende 13 årige Savana Redding, som af en skolekammerat bliver beskyldt for at have gemt hovedpinepiller. En "forbrydelse" som også er ulovlig på mange af Danmarks efterskole, hvor at al medicin skal opbevares af en bestemt lærer. Foranledet af denne beskyldning bliver pigens taske undersøgt. Da dette er resultatløs, bliver hun bedt om at smide tøjet og der skulle ses på både bryster og kønsdele - for et par hovedpinepiller!

Dommerne konkluderer at denne undersøgelse har krænket pigen og de underkender også kraftigt de lavere instanser som havde afsagt en kendelse som gav skolen lov til at beskytte sig selv. Deres udmelding grænser til en juridisk øretæve.

“It does not take a constitutional scholar to conclude that a nude search of a 13-year-old girl is an invasion of constitutional rights. More than that: it is a violation of any known principle of human dignity,” the court continued.

Så når amerikanerne kan, så burde vi også kunne.

Vi ved at det er i tidens ånd at bruge urintests på linie med fængslerne og mange gange har forældre siddet mange kilometer fra skolen uden at kunne få kontakt med deres børn. Her er et eksempel:

Elever er rystede over bortvisning, Fyens StiftTidende.

Vi taler om afhøringer foretaget under politilignende forhold. Afhøringer som kan medføre at børnene kan miste det som de betragter som deres hjem. Bør de ikke sikres både bisidder og en landsdækkende appelmyndighed som med samme grundighed og hastighed som retssystemet arbejder med kan foretage en tilbundsgående professionel vurdering af hvad der er bevist?

Jo, selvfølgelig skal de det.

Giv eleverne rettigheder, så de kan føle at de nok er blevet forvist fra hjemmet, men de er stadig mennesker med rettigheder som alle andre danskere.

No comments: